11 Ağustos 2011 Perşembe








Hiç düşündünüzmü MELEK dendiğinde hep kadın tahayyül ederiz hem kanatlı. halbuki Havva anamızda kadın iken...Bilmemki neden...?




10 yorum:

cecil dedi ki...

:)yo..
ben tam aksini düşünmekteyim :)
kanatları vAr ..

Hammâr dedi ki...

istisnasın sen demekki cecil ...

cecil dedi ki...

biliyorum ..

cecil dedi ki...

biliyorum ..

1i dedi ki...

melek derken kötülükten uzak bir varlıktan bahsediyoruz.kötülükten uzak olan da hem güzel hemde iyiliğe yakın oluyor dolayısıyla.
güzellikte (canlı bir varlık olarak) kadınlara mahsus olduğundan onları bu şekilde düşünmek hiç zor olmuyor .sonraki kuşaklara da bu şekilde aktarılıyor.
ama diğer taraftan, imanın şartlarından birini teşkil eden melekler ,dini konularda ,hikayelerde hep erkek olarak belirtilmişler ve görünmüşlerdir.
bunun yanında melek isimlerinin müslümanlarca hep erkeklere verildiği onların dişilikle bir ilgisin olmadığını gösteriyor.

melek dendiğinde akla hemen bir kadın hayalinin/tasvirinin gelmesi doğru olmayan alışkanlıktan ibaret bence.

Hammâr dedi ki...

evet çok haklısınız ccc8...Böyle iken (Mekke halkı) dediler ki: “- Rahmân (çok merhametli olan Allah) çocuk edindi. (Melekler Allah’ın kızlarıdır, dendi).” Allah bundan münezzehtir. Doğrusu melekler, (Allah’ın çocukları değil) ikram olunmuş kullardır. Enbiya/26

Hammâr dedi ki...

Böyle iken (“melekler Allah’ın kızlarıdır” demek suretiyle) kullarından bir kısmını O’nun parçası saydılar. Şüphesiz insan apaçık bir nankördür. Zuhruf/15

Hammâr dedi ki...

inancımıza israiliyat o kadar karışmış ki maalesef, muslumanlar arasında bile yaygın bir inanış, meleklerin Allah'ın kızları olduğu

Achilles dedi ki...

Abi merhaba ;

bir iki satır yazmak istedim , affınıza sığınarak ;

semavi dinlerden evvel insanlık yüzyıllarca rahiym manasına taptığından Tanrı - Rahim manası egemen olmuş.

Bu anlamda fikir edildiğinde Meleklerin Tanrının kızları olduğu söylenebilir,

"nedim gürsel-Allahın kızları"

fakat semavi dinlerle birlikte rahman manası ayana çıkıp dişilik kemale erip erlik manasını elçiler insanlığa aktardığından insanları tevhide ve rahmana davet ettiklerinden melek manası "kadın" olarak düşünülemez. Rahman manasına zahiren erenler ise melek manasını erkek figürlerle canlandırmıştır.

İslam dini teşbihe ve tenzihe eşit uzaklıkta olduğundan meleklere "cin"siyet vermek haksızlık olacaktır. Zira melekler cin değiller hakkın ilmullahının kuvveleridirler..Kuvvenin cinsiyeti olmaz.

Tanrı evrenin canı, evrense tek bir beden
Melekler bu bedenin duyuları hep birden
Yerde gökte canlı, cansız ne varsa birer uzuv:
Budur Tanrı birliği, boştur başka her söylenen

Ömer Hayyam

Selamlar Hürmetler

NANİ dedi ki...

Ben meleklerin cinsiyeti olduğunu sanmıyorum. Huri ve gılmanlar bir yana,melek dendiğinde bebekler, küçük çocuklar gelir gözümün önüne..